VrIENDEN VAN MERODEFESTIVAL
Als lid van de Vrienden van Merodefestival ondersteun je een creatieve werkplek voor folk- en wereldmuziek. Met jouw steun investeren we in kwalitatieve concerten, muziekcreatie, eerlijk betaalde muzikanten, unieke residentieprogramma's en inspirerende samenwerkingen.
Zo bouwen we samen aan een sterk en levendig muzieklandschap, vanuit het geloof in aanwezig talent dat een platform verdient. Omdat artiesten niet alleen het podium, maar ook de juiste omkadering en ondersteuning nodig hebben om te groeien en te inspireren.
Als Vriend van Merodefestival blijf je nauw betrokken met inside informatie en updates over onze projecten. Bovendien ontvang je in maart een fiscaal attest voor donaties vanaf € 40, waarmee je 45 % belastingvermindering geniet. (Elke 40 EUR kost netto dus 22 EUR). Elk jaar sturen we je een nieuwsbrief waarin we onze successen delen en laten we de impact van jouw gift zien.
Wat doen we ERMEE?
Enkele voorbeeldprojecten achter de schermen
We hebben dit project vanaf het prille begin ondersteund: van het mee schrijven van de subsidieaanvraag tot het bieden van een coproductiebijdrage. We gaven de muzikanten een residentieperiode én een kans om hun werk tweemaal op ons podium te presenteren. Ondertussen heeft het project zijn vleugels uitgeslagen en schittert het op diverse festivals en in culturele centra.
— 'Songbooks' WÖR en Kongero
Samen met Landschapspark de Merode zijn we op zoek gegaan naar een unieke synergie tussen natuur, erfgoed en kunst. Verschillende artiesten gingen in residentie in het landschapspark, waar ze hun inspiratie uit de omgeving haalden om nieuwe songs op te nemen. Daarnaast maakten ze podcasts en video's die deze ervaring vastlegden. Bovendien verschijnt er een boek dat deze bijzondere samenwerking tussen cultuur en natuur verder uitlicht.
— Het boek en de podcast Muzikale wandelingen in Landschapspark de Merode
Het Merodefestival bracht een ode aan drie volkscafés uit de Merode-regio. Singer-songwriter Lennaert Maes ging in gesprek met de uitbaters en eindigde elk bezoek met een speciaal lied. Deze ontroerende portretten van circa 25 minuten tonen de verhalen van Vin, Maurice, Yvonne en Simone, die met trots en emotie herinneringen delen over hun café, lokale tradities en persoonlijke momenten. De documentaire vereeuwigt niet alleen deze bijzondere plekken, maar herdenkt ook Vin, Simonne en Yvonne, die helaas kort na de opnames zijn overleden.
— Erfgoedverhalen en muziek op film
Dit is waar jouw steun als vriend naar toe gaat. We pikken concrete projecten uit die we financieren met de middelen van de Vrienden van Merodefestival
— Concrete tastbare projecten
MISSIE VAN DE VRIENDEN VAN MERODEFESTIVAL
Erfgoed en vernieuwing in harmonie via folk & wereldmuziek
Folk- en wereldmuziek gaan terug op en reflecteren over onze wortels, ons erfgoed en levende tradities. Deze muziekstijlen dragen de verhalen van generaties in zich, maar blijven enkel relevant als ze iets vertellen over deze tijd. Vernieuwing is cruciaal om deze tradities levend te houden. Bij Merodefestival streven we ernaar om een professionele scene te bouwen waar folk- en wereldmuziek bloeien en nieuwe generaties bereiken.
Een brug tussen traditie en vernieuwing
Onze missie is niet alleen om tradities te bewaren, maar ook om ze open te breken en opnieuw te laten schitteren voor een nieuw publiek. Door vernieuwende programma’s brengen we artiesten in contact met luisteraars die misschien voor het eerst kennismaken met deze muziek. Dit leidt tot een hernieuwde appreciatie, waarin tradities worden herontdekt in een modern kader. Bovendien brengen we mensen letterlijk in beweging, door middel van concertwandelingen waarin muziek en natuur elkaar versterken.
Verhalen die verbinden
Het vertellen van verhalen, en misschien nog belangrijker, het écht luisteren naar deze verhalen, is een essentieel onderdeel van wat we doen. Muziek verbindt ons met het menselijk verhaal, zowel van vroeger als van nu. Het delen van emoties, ervaringen en geschiedenis creëert een diepe verbinding tussen artiesten en publiek. In een wereld die steeds verder polariseert, benadrukken wij wat ons samenbrengt: muziek. Dit geldt voor verschillende culturen, die elkaar via kruisbestuiving leren kennen en waarderen.
Een verbinding tussen erfgoed en natuur
Onze concerten vinden vaak plaats op unieke locaties die doordrenkt zijn van geschiedenis, zoals kerken en natuurgebieden. Dit verbindt mensen niet alleen met de muziek, maar ook met de plekken waar deze muziek vandaan komt. We nodigen mensen uit om hun blik te verruimen, om terug te keren naar hun roots en de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken.
Artiesten centraal
Bij Merodefestival geven we artiesten een platform om hun verhalen te vertellen. We geloven in een artiestgebonden aanpak, waarin muzikanten de kans krijgen om hun eigen producties te ontwikkelen en op te voeren in een professioneel kader. Op deze manier komen de verhalen en de muziek best tot hun recht.
Sluit je aan bij de Vrienden van Merodefestival en ondersteun een bloeiende, professionele scene waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan!
Merodefestival is een project van Wesp - BE0863441738 - Jozef Wautersstraat 4 - 3010 Kessel-Lo